Innerlijke vrijheid vinden met Wendy Hobbelink
Auteur Wendy Hobbelink had alles wat ze wenste: prachtig werk, fijne mensen om haar heen en ze maakte inspirerende reizen. Toch knaagde er iets in haar. Waar gaat mijn leven nu echt over? vroeg ze zich af. Toen ze tijdens een reis het zoeken naar een antwoord opgaf, vond ze het. Het was één woord: vrijheid. In Grenzeloos Vrij laat Hobbelink zien hoe zij innerlijke vrijheid vindt.
Door Sanne Peters
“Het knagende gevoel was een soort onderstroom in mij die aangaf dat er iets gaande was. Ik kon mijn vinger er niet op leggen en drukte het een tijdje weg. Uiteindelijk merkte ik dat mijn leven te comfortabel werd; ik wilde een laag dieper. Ik kwam op een bodemvraag uit: waar gaat mijn leven nu écht over? Toen viel ik stil.
Omdat ik daarop geen goed antwoord had, dacht ik: daar ga ik tijd voor maken. Het was een impuls om op reis te gaan. Het grappige is dat je soms hele verre reizen maakt, terwijl je het antwoord dicht bij huis in jezelf kan vinden.”
Je schrijft over zogeheten luchtkastelen, negatief gecreëerde verhalen in ons hoofd, waardoor we met een beperkte visie naar onszelf en de wereld kijken. Hoe belemmert dat ons in vrij leven?
“Er wordt gezegd dat we 30.000 gedachtes op een dag hebben. We zijn ons niet van elke gedachte bewust, maar sommige vormen een verhaallijn in ons hoofd. Bijvoorbeeld dat je nog steeds niet goed genoeg bent of dat je in deze tijd nooit meer een baan vindt. Het zijn overtuigingen die ontstaan uit gedachtes waarbij je gaat denken dat het de waarheid is. Je ziet alles door een negatieve bril. Het is daarom belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Durf je frustratie, angst of zorgen te voelen zonder er in te verdwijnen, en onderzoek welk verhaal er in je hoofd speelt en of dat verhaal wel helemaal klopt. Hoe eerder je doorhebt dat je in een luchtkasteel leeft, hoe vrijer je kunt zijn. Luchtkastelen gaan meestal over het verleden of de toekomst en je mist dan het nu.”
‘Durf je frustratie angst of zorgen te voelen zonder er in te verdwijnen.’
In het boek heb je het over intuïtie: de innerlijke stem die ons signalen geeft. Je schrijft dat er nieuwe verbindingen kunnen ontstaan als we hiernaar luisteren. Hoe doen we dat?
“Als we rennen in het leven, te veel perfectioneren en te veel in ons hoofd bezig zijn, missen we alle signalen van onze intuïtie. Ze zijn er wel maar je bent bezet met andere dingen. Om naar die diepere signalen te luisteren, moet je proberen om midden in de chaos van de dag stil te staan om zo tot rust te komen. Wat intuïtie eigenlijk doet, is dat je intunet op dingen die veel groter zijn dan wat je met je verstand kan bedenken. De avonturen in het boek ontstonden doordat ik mijn neus achterna ging, totaal onwetend wat er ging gebeuren. Met een open, nieuwsgierige houding heb je oog voor seintjes op je pad. Als je later checkt of de seintjes klopten, leer je steeds meer te vertrouwen op je intuitie. Je zult merken dat je intuïtie haarfijn weet wie je moet ontmoeten, wat je wel of niet moet doen en waar je je grens moet stellen. Het is een praktische tool, alleen vraagt het alertheid en vertrouwen.”
‘Wat intuïtie eigenlijk doet, is dat je intunet op dingen die veel groter zijn dan wat je met je verstand kan bedenken.’
Wat hoop je dat lezers meenemen uit Grenzeloos Vrij?
“Dat ze zich realiseren dat ze vrij zijn, wat er ook gebeurt. Er is altijd iets in ons dat vrij is en dat verliezen we vaak in moeilijke situaties. Dan verdwijnen we in verhalen in ons hoofd of in onze emoties en drukken deze krampachtig weg, terwijl we vrij zijn om alles toe te laten zonder het te vergroten of te verkleinen. Dus niet alleen je plezier en blijdschap maar ook pijn, frustratie en jaloezie. We zijn vrij om alles te omarmen en zo te ervaren dat we groter zijn dan wat we meemaken. Het vraagt moed om diep in jezelf af te dalen en dat te durven voelen. Voor mij is dat een soort thuiskomen in jezelf.
Daarnaast heb ik ontzettend veel geleerd van oude volkeren, indigenous people. Zij zijn op een diepe laag zo verbonden met zichzelf, de natuur en hun gemeenschap. Terwijl wij soms erg afgescheiden kunnen leven. Die verbondenheid, wijsheid en liefde die zij hebben voor alles heeft mijn wijsheid erg aangeraakt. Ik hoop dat ik met dit boek de wijsheid van die volkeren via mijn verhalen door kan geven aan anderen.”
Ben je enthousiast geworden en wil je het boek lezen?